01
04_1
05
08_2
09
12
19
21
23
25
01/10 
start stop bwd fwd

Kovo 4-ąją, dangiškojo Lietuvos globėjo Šventojo Kazimiero dieną, Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje vyko graži, jauki ir dvasinga šventė - regioninio mokinių dailės konkurso „Šv. Kazimieras – Dievo meilės žiburys“ parodos atidarymas ir laureatų apdovanojimas. Parapijos klebonas kunigas Algis Neverauskas šventę pradėjo skaitiniu iš Senojo Testamento Pradžios knygos. Sveikindamas jaunuosius dailininkus, kunigas sakė: „Dievas yra kūrėjas, o kuriantis žmogus yra lyg bendradarbis su Dievu, nes turi galios kurti gražesnį, geresnį pasaulį. Juk menas – tai ne tik žmogaus kūrybinės veiklos, estetinė išraiška, bet ir galinga jėga, skatinanti dvasinį tobulėjimą, žadinanti mūsų sielas grožiui ir meilei“. Literatūrinę kompoziciją, pasakojančią apie Šv.Kazimiero gyvenimą, pristatė Utenos Krašuonos progimnazijos penktokės Saulė Bilaišytė, Adelė Stuglytė, Milita Lazauskaitė ir Katrė Zabulytė. Mergaites paruošė tikybos mokytoja Jūratė Rakauskienė. Visus susirinkusius užbūrė nuostabi muzika, kurią dovanojo Utenos meno mokyklos mokinė, daugkartinė įvairių muzikos konkursų laureatė, smuikininkė Lukrecija Dubravaitė. Talentingoji smuikininkė virtuoziškai atliko Johano Sebastiano Bacho, Antonio Vivaldžio ir Čarlio Guno kūrinius, kurie bažnyčios erdvę pripildė ypatingu skambesiu, pakylėjo klausytojų dvasią.

Mokinių dailės konkursą „Šv. Kazimieras – Dievo meilės žiburys“ organizavo Šv. Kazimiero ordino Utenos apskrities komtūrija. Konkurso vyksmu, parodos eksponavimu ir laureatų apdovanojimo šventės modervimu rūpinosi Utenos Krašuonos progimnazijos dailės mokytoja ekspertė Dalia Puodžiukienė. Šiame konkurse dalyvavo mokiniai iš Utenos meno mokyklos Dailės skyriaus, Utenos Krašuonos progimnazijos bei Ignalinos švietimo ir sporto paslaugų centro Dailės studijos. Pasirengti konkursui mokiniams padėjo talentingi dailės mokytojai Danius Galiauskas, Giedrius Mazūras, Nijolė Trinkūnienė ir Dalia Puodžiukienė. Konkurse dalyvavo 45 mokiniai, iš kurių 15 tapo laureatais. Konkurso dalyvius, laureatus ir jų mokytojus sveikino Šv. Kazimiero ordino Utenos apskrities komtūrijos komtūrė Zita Mackevičienė. Ji pasidžiaugė mokinių kūryba, kuri „žiba kaip šviesos spinduliai iš Dievo meilės žiburio, įprasmina Šv.Kazimiero gyvenimo filosofiją – gyventi darant gera“. Konkurso organizatoriai išleido laureatų ir parodos dalyvių kūrinių atvirukų rinkinį, mokiniams įteikė padėkos raštus ir atminimo dovanas. Jaunieji dailininkai džiaugėsi paroda, kuri puikiai įsiliejo į šventovės erdvę. Parodos dalyvė aštuntokė Vėjūnė Valiulytė susirinkusiems padovanojo švelnius gitaros garsus ir džiugesio giesmę „Aleliuja“.
Pristatydama konkursą ir parodą dailės mokytoja Dalia Puodžiukienė pasidalino alegoriniu pasakojimu apie renesanso laikų menininką, kuris iš įvairiausių akmenėlių kūrė mozaikas: „Kai mozaikininkas nuplaudavo apnašas ir kantrai akmenukus nušlifuodavo, tik tada jie nušvisdavo visu savo grožiu. Jis sakydavo: „Dievas gali būti ir detalėse, bet taip pat svarbu matyti ir visą paveikslą“. Mozaikų meistras iš anksto žinojo, kaip turi atrodyti paveikslas ir turėjo pakankamai kantrybės centimetras po centimetro dėlioti akmenėlius didžiuliame plote. Jis gerai suvokė santykį tarp mažo ir didžio. Dalyvaudami konkurse jūs, mieli mokiniai, lyg mozaikininkai, taip pat turėjote „nušlifuoti“ savo kūrinį, skirti nemažai laiko, įdėti kruopštumo, kūrybiškumo ir širdies, kol darbai tapo tokiais meniškais, kokius matome šioje parodoje. Kurdami atradote savo santykį su Šv. Kazimieru. Todėl kiekvienas darbas savitas, originalus, kiekvienas yra labai svarbi detalė visoje parodoje, šlovinančioje vienintelį Lietuvos šventąjį – karalaitį Kazimierą“.
Šventė pasibaigė kunigo Algio Neverausko palaiminimu. Šventės dalyviai apžiūrėjo parodą, bendravo, fotografavosi prie Šv. Kazimiero ordino vėliavos, kurią išdidžiai saugojo jaunieji šauliai - Nojus Araminas, Vytenis Liuima ir Erikas Pilipavičius.
Kokie didingi yra Viešpaties darbai, atlikti per Šv. Kazimierą. Jo gyvenimo pavyzdys mus moko dvasinės brandos, altruizmo ir meilės Dievui bei žmonėms. Kovo 4 dieną gimtinės padangėje pragysta vyturys, skelbiantis gamtos prisikėlimą. Šventė, skirta dangiškojo Lietuvos globėjo garbei, tapo ne tik menininkų kūrybinio talento, bet ir dvasinės atgaivos švente - švelnia lyg pirmoji vyturio giesmė ir pavasario dvelksmas.

 


„Versmės" skyrius

TŪM II

Universalus mokymo(si) dizainas

Keturios gamtos stichijos

Paieška

Pamokų laikas

pamoku laikas pradines

Mokinių atostogos